Ιστορικός Περίπατος στη Θεσσαλονίκη για τη Γ’ Λυκείου

Την Πέμπτη 17/10/2024 η Γ’ Λυκείου επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ΄ λυκείου και ξεναγήθηκε οργανωμένα. Αποφασίστηκε η μετακίνηση των μαθητών-τριών στη Θεσσαλονίκη για έναν ιστορικό περίπατο με ξενάγηση στις περιοχές Άγιο Δημήτριο, Ρωμαϊκή Αγορά, Μπέη Χαμάμ, πλατεία Αριστοτέλους και Αγορά Μοδιάνο. Ξενάγηση σε μια πόλη που δέχτηκε χιλιάδες ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών στους κόλπους της μέσα από ταξίδια αναγκαστικών μετακινήσεων από τη Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο, έως και τους βίαιους ξεριζωμούς της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με τη μετακίνηση επιδιώκεται:

  1. H βιωματική προσέγγιση της έννοιας της συνύπαρξης των λαών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και η κατανόηση της ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων και διαφορετικών πρακτικών όπως: οικονομικές συναλλαγές, πολιτικές μεταβολές που επηρέασαν τις κοινωνικές δομές της πόλης κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20 ου αιώνα, συνέπειες που προκλήθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό.
  2. Να αξιολογήσουν και να αντιπαραβάλουν οι μαθητές/μαθήτριες τις πληροφορίες που θα συλλέξουν από την περιήγηση με τις γνώσεις που αποκόμισαν από το μάθημα της Ιστορίας.
  3. Να αντιληφθούν οι μαθητές/μαθήτριες τους πολιτικούς συσχετισμούς και να ιεραρχήσουν τις πρακτικές που ακολούθησαν οι ηγεσίες των πρώτων δεκαετιών του 20 ου αιώνα σε επίπεδο αποκατάστασης, συντήρησης και ανέγερσης οικοδομημάτων με σκοπό την οικονομική ανάκαμψη της πόλης.

Οργανωτής και αρχηγός της εκδρομής ήταν η κ.Ερπισιμίδου Μαρία φιλόλογος ενώ συνόδεψαν οι κ.Θεοχαροπούλου Σταυρούλα επίσης φιλόλογος όπως επίσης και η Ντόμπρη Μαρία μαθηματικός.

Μια καλή οργάνωση και αντίστοιχες καλές συμπεριφορές από τους μαθητές αποτελούν το κλειδί για επιτυχημένες διδακτικές επισκέψεις. Παρακάτω εμφανίζονται ενδεικτικά κάποιες φωτογραφίες.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.